Gyömbért hosszú évek óta lehet Magyarországon kapni, mégsem tudjuk igazán mire is való. Por alakban még meg is vásároljuk, és néha használjuk, de a furcsa gumót a boltok polcain legtöbben csak messziről méregetjük. Pedig a gyömbér nagyon értékes növény, számos egészségügyi előnye mellett még nagyon finom fűszer is, melyet sós és édes ételeknél egyaránt használhatunk.
A gyömbér hányinger enyhítő, görcsoldó, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító tulajdonságokkal bír, továbbá C, E, és a B-komplex, magnézium, foszfor, kálium, szilícium, nátrium, vas, cink, kalcium és béta-karotin van benne.
Nézzük végig tételesen, mire is használhatjuk ezt a sokoldalú fűszernövényt:
1. Emésztési problémák, gyomorrontás:
A gyömbér megnyugtatja a gyomor izmait gyomorrontás esetén, és szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza a gázképződést és puffadást.
Egészségügyi szakemberek gyakran javasolják a gyömbért olyan gyomorbántalmak kezelésére, mint például emésztési zavarok, vagy baktériumok által kiváltott hasmenés.
2. Nátha és az influenza
A gyömbér erősíti az immunrendszert, ezért hatékony a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében, emellett vírusölő, antitoxikus és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.
Fogyassz gyömbért naponta többször, ha megfázás vagy influenza gyötör. Természetes módon méregteleníti a szervezetet, így amellett hogy jobban érzed magad, még a gyógyulási folyamatot is felgyorsítja.
3. Reggeli rosszullétek
A terhesség első harmadában sok nő életét keserítik meg a reggeli rosszullétek. A gyömbér fogyasztása azonnali enyhülést hoz.
Ha megy, a legjobb nyersen elrágcsálni, vagy reszeljük meg, és keverjük el egy kanál mézzel.
4. Csökkenti ízületi fájdalmakat
A gyömbér erős gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően segít a köszvény, reumatoid arthritis és osteoarthritis okozta fájdalom csökkentésében. Egy 2001-es tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér kivonata hatékonyan csökkenti a térdet érintő osteoarthritis tüneteit.
A fájdalom kezelésére kenjünk meleg gyömbér pasztát (főtt, áttört) az érintett területre naponta kétszer, emellett fogyasszunk belőle nyersen is, legalább egyszer naponta.
5. Rákmegelőző hatású
Petefészekrák és vastag- és végbélrák esetén is hasznosnak bizonyult a gyömbér. Az University of Michigan Comprehensive Cancer Center tanulmányában bemutatta, hogy gyömbérpor hatékonyan felveszi a harcot petefészek rákos sejtjei ellen.
Egy másik tanulmány szerint, melyet az University of Minnesota végzett, gyömbér lassítja a colorectalis rákos sejtek növekedését, így segít megelőzni a vastagbélrákot.
6. Csökkenti a menstruációs fájdalmat
A gyömbér gyulladásgátló és erős természetes fájdalomcsillapító hatású, így hatékony menstruációs fájdalomra is.
Ajánlott a koncentrált összetételű gyömbér kapszula, vagy gyömbér tea fogyasztása.
7. Migrén
Kutatások kimutatták, hogy a gyömbér enyhülést hozhat a migrén kezelésében is. Segít a fájdalom csökkentésében, és a kapcsolódó hányingert és a szédülést is csökkenti.
8. Köhögés
A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, így megnyugtatja a fájó és irritált torkot. Segít a köhögés elmulasztásában, nyákoldó hatású.
Egy könnyedén elkészíthető köhögés elleni szirup receptjét korábban már megosztottam veletek, megnézheted: ITT.
A végére egy kis extra: Eddig ez egészségügyi előnyökről beszéltünk, de most egy olyan finomság receptjét szeretném megosztani, mely amellett hogy egészséges, nagyon finom, és 10 perc alatt elkészül.
Epres, gyömbéres poharas sajtdesszert
Hozzávalók:
25 dkg friss vagy fagyasztott eper
1 citrom
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál méz
25 dkg mascarpone sajt
Elkészítés: Az epreket félbevágjuk. Pár darabot félreteszünk díszítés céljából. A félbevágott epreket egy serpenyőbe tesszük. Reszelünk rá egy keveset a citrom héjából, és a citrom kifacsart levét is rálocsoljuk. Hozzáteszünk 2 kanál mézet, és kb. 10 percig forraljuk. Akkor jó, ha az eperszemek már levet engedtek, de még viszonylag egyben maradtak. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat, és az evőkanál reszelt gyömbért. Összekeverjük. Amint ez megvan kétféleképpen járhatunk el: vagy a mintakép szerint tesszük a pohárba, vagy beleforgatjuk a mascarpone sajtba az epres ragut,( gyengéden úgy hogy ne vegyüljenek teljesen el az alkotóelemek, így szép cirmos lesz) és így tesszük pohárba. Díszítsük a félretett, felezett eper szemekkel. Tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe. Nagyon különleges, könnyű desszert.
nem is tudtam, hogy ennyi mindenre jó a gyömbér! én megfázás idején szoktam kamillateába tenni (légutakra szuper, csak úgy mint az eukaliptusz, aminek a mellkaskenőcsös változata igazi kincs nátha idején!) vagy fokhagymalevesbe reszelni, igazi vitaminbomba!! a recept szuperül hangzik, köszönet a cikk írójának, ma meg is csinálom szerintem! 🙂
Köszönöm! Jó étvágyat hozzá 🙂