Ennyi mindenre jó a gyömbér

image

Gyömbért hosszú évek óta lehet Magyarországon kapni, mégsem tudjuk igazán mire is való. Por alakban még meg is vásároljuk, és néha használjuk, de a furcsa gumót a boltok polcain legtöbben csak messziről méregetjük. Pedig a gyömbér nagyon értékes növény, számos egészségügyi előnye mellett még nagyon finom fűszer is, melyet sós és édes ételeknél egyaránt használhatunk. 

A gyömbér  hányinger enyhítő, görcsoldó, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító tulajdonságokkal bír, továbbá C, E, és a B-komplex, magnézium, foszfor, kálium, szilícium, nátrium, vas, cink, kalcium és béta-karotin van benne.

Nézzük végig tételesen, mire is használhatjuk ezt a sokoldalú fűszernövényt:

1. Emésztési problémák, gyomorrontás:

A gyömbér megnyugtatja a gyomor izmait gyomorrontás esetén, és  szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza a gázképződést és puffadást.

Egészségügyi szakemberek gyakran javasolják a gyömbért olyan gyomorbántalmak kezelésére, mint például emésztési zavarok, vagy baktériumok által kiváltott hasmenés.

2. Nátha és az influenza

A gyömbér erősíti az immunrendszert, ezért hatékony a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében, emellett vírusölő, antitoxikus és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. 

Fogyassz gyömbért naponta többször, ha megfázás vagy influenza gyötör. Természetes módon méregteleníti a szervezetet, így  amellett hogy jobban érzed magad, még a gyógyulási folyamatot is felgyorsítja.

3. Reggeli rosszullétek

A terhesség első harmadában sok nő életét keserítik meg a reggeli rosszullétek. A gyömbér fogyasztása azonnali enyhülést hoz.

Ha megy, a legjobb nyersen elrágcsálni, vagy  reszeljük meg, és keverjük el egy kanál mézzel.

4. Csökkenti ízületi fájdalmakat

A gyömbér erős gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően segít a köszvény, reumatoid arthritis és osteoarthritis okozta fájdalom csökkentésében. Egy 2001-es tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér kivonata hatékonyan csökkenti a térdet érintő osteoarthritis tüneteit.

A fájdalom kezelésére kenjünk meleg gyömbér pasztát (főtt, áttört) az érintett területre naponta kétszer, emellett fogyasszunk belőle nyersen is, legalább egyszer naponta.

5. Rákmegelőző hatású

Petefészekrák  és  vastag- és végbélrák esetén is hasznosnak bizonyult a gyömbér. Az University of Michigan Comprehensive Cancer Center tanulmányában bemutatta, hogy gyömbérpor hatékonyan felveszi a harcot petefészek rákos sejtjei ellen.

Egy másik tanulmány szerint, melyet az University of Minnesota végzett,  gyömbér lassítja a colorectalis rákos sejtek növekedését, így segít megelőzni a vastagbélrákot.

6. Csökkenti a menstruációs fájdalmat

A gyömbér gyulladásgátló és  erős természetes fájdalomcsillapító hatású, így hatékony menstruációs fájdalomra is.

Ajánlott a koncentrált összetételű gyömbér kapszula, vagy gyömbér tea fogyasztása.

7. Migrén

Kutatások kimutatták, hogy  a gyömbér enyhülést hozhat a migrén kezelésében is. Segít a fájdalom csökkentésében, és a kapcsolódó hányingert és a  szédülést is csökkenti.

8. Köhögés

A gyömbér  természetes  fájdalomcsillapító, így megnyugtatja a fájó és irritált torkot. Segít a köhögés elmulasztásában, nyákoldó hatású.

Egy könnyedén elkészíthető köhögés elleni szirup receptjét korábban már megosztottam veletek, megnézheted: ITT.

 

A végére egy kis extra: Eddig ez egészségügyi előnyökről beszéltünk, de most egy olyan finomság receptjét szeretném megosztani, mely amellett hogy egészséges, nagyon finom, és 10 perc alatt elkészül.

Epres, gyömbéres poharas sajtdesszert

ginger dessert

 

Hozzávalók:

25 dkg friss vagy fagyasztott eper

1 citrom

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 teáskanál fahéj

2 evőkanál méz

25 dkg mascarpone sajt

Elkészítés: Az epreket félbevágjuk. Pár darabot félreteszünk díszítés céljából. A félbevágott epreket egy serpenyőbe tesszük. Reszelünk rá egy keveset a citrom héjából, és a citrom kifacsart levét is rálocsoljuk. Hozzáteszünk 2 kanál mézet, és kb. 10 percig forraljuk. Akkor jó, ha az eperszemek már levet engedtek, de még viszonylag egyben maradtak. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat, és az evőkanál reszelt gyömbért. Összekeverjük. Amint ez megvan kétféleképpen járhatunk el: vagy a mintakép szerint tesszük a pohárba, vagy beleforgatjuk a mascarpone sajtba az epres ragut,( gyengéden úgy hogy ne vegyüljenek teljesen el az alkotóelemek, így szép cirmos lesz) és így tesszük pohárba. Díszítsük a félretett, felezett eper szemekkel.  Tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe. Nagyon különleges, könnyű desszert.

 

 

 

 

 

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

2 Comments

  1. nem is tudtam, hogy ennyi mindenre jó a gyömbér! én megfázás idején szoktam kamillateába tenni (légutakra szuper, csak úgy mint az eukaliptusz, aminek a mellkaskenőcsös változata igazi kincs nátha idején!) vagy fokhagymalevesbe reszelni, igazi vitaminbomba!! a recept szuperül hangzik, köszönet a cikk írójának, ma meg is csinálom szerintem! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*