Szegény kelkáposzta kiment a divatból. Nagyáruházaink polcain szinte már kuriózum, pedig ez a legegészségesebb zöldségeink egyike. Sokoldalúan elkészíthető, ha főve nem szereted az ízét, ne ragaszkodj a hagyományokhoz, próbálj ki valami újat. Egy nagyon finom saláta receptet mutatok, de előbb nézzük meg a kelkáposzta jó tulajdonságait.
Mit tartalmaz:
Vitaminok: A, K, C, B6, B1, B2 és B3
Egyéb tápanyagok: mangán, kalcium, réz, kálium, magnézium, vas, élelmi rost és fehérje.
A kelkáposzta tartalmaz egy nagyon kevéske zsírt is, amelynek nagy része omega-3 zsírsav ALA (alfa-linolénsav), ezenkívül antioxidáns, gyulladáscsökkentő, daganatellenes, szívvédő, vírusellenes és antidepresszáns tulajdonságokkal is bír.
Egészségügyi szakértők a zöldség 4 vagy 5 alkalommal való fogyasztását javasolják hetente. Javasolt adag 1 ½ – 2 csésze.
Figyelem! A kelkáposzta kis mennyiségben oxálsavat tartalmaz, ezért nagy mennyiségben nem ajánlatos fogyasztani vesebetegség, epehólyag problémák, köszvény, reumatoid artritisz és pajzsmirigy problémák esetén.
Egészségügyi előnyei:
1. Rákmegelőző hatás
A kelkáposzta erős antioxidánsokat tartalmaz, mint például a karotinoidok és flavonoidok, melyek rákmegelőző hatással bírnak.
Egy 2014-es tanulmány (Nutrition and Cancer) a kelkáposztában található szulforafán vegyületek hatását vizsgálta. Az eredmény szerint ez a vegyület hatásos a rák elleni küzdelemben, különösen vastagbél rákra jó.
2. Gyulladáscsökkentő hatás
A kelkáposztában lévő omega-3 zsírsav ALA (alfa-linolénsav) erős gyulladáscsökkentő szerként működik, és csökkenti a fájdalmat.
3. Szemegészség megőrző hatás
A kelkáposzta luteint és a zeaxantint tartalmaz, ami jót tesz a szem egészségének, megelőző szerepe van az időskori makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásában.
4. Méregtelenítő hatás
A kelkáposzta teljes körűen támogatja a szervezet méregtelenítő rendszerét. Leköti a toxinokat, megakadályozva őket abban, hogy felszívódjanak a szervezetben.
5. Szíverősítő hatás
Magnézium és a kálium tartalma segít megőrizni a vérnyomás szokásos szintjét, csökkenti a stroke kockázatát. Szinten tartja a koleszterinszintet.
6. Fogyást elősegítő hatás
A kelkáposzta több olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely segíti a súlycsökkentő diétát. Alacsony mind a kalória- és szénhidrát tartalma, a rost tartalma viszont magas. Ennek köszönhetően tovább érzed jóllakottnak magad.
Receptötlet:
Toszkán kelkáposzta saláta, mandulával, szilvával és kecskesajttal
Hozzávalók
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál tamari vagy alacsony nátriumtartalmú szójaszósz
- 1/2 teáskanál dijoni mustár
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej kelkáposzta leveleire bontva, és vékony csíkokra vágva, úgy hogy előtte a kemény bordákat eltávolítjuk
- 1/4 csésze szeletelt mandula
- 2 szilva, kimagozva, ékekre vágva
- 2 dkg morzsolt kecskesajt
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Kézi habverővel keverjük össze az első 5 összetevőt egy nagy tálban Adjuk hozzá többi hozzávalót, és keverjük jól össze. Azonnal tálaljuk.
Próbáljunk ki többféle receptet, fogyasszuk turmixnak, vagy akár köretként. Ha beillesztjük az étrendünkbe, már sokat tettünk az egészségünkért!