A milánói világkiállítás egyik fő témája a környezet, egészség és a fenntartható fejlődés. A dél-koreaiak nem kisebb dologra vállalkoztak, mint hogy a fejlett világ étkezési szokásainak kielemezése, és veszélyeire való felhívás mellett megtanítsanak minket egészségesebben élni, táplálkozni.
A világ azon felén ahol túltermelés és jólét van, és az ételek jó része a szemétben landol. Egy átlagos magyar kb. évente 100 kg élelmiszert dob ki.
Az egészségtelen táplálkozás folyamatábrája
A helyzet az, hogy a világszerte kidobott élelmiszerek fele is elég lenne ahhoz, hogy megszűnjön az éhezés a világon.
A mozgás mellett fontos az egészséges táplálkozás is, melyre egy látványos, robotok által bemutatott videóshow hívta fel a figyelmet.
Az ő ajánlatuk az egészségesebb étkezés megvalósításához egy ősi módszer, a fermentálás. A fermentálás tulajdonképpen egy erjedési folyamat, melyben szándékosan lebontják élelmiszereket könnyebben emészthető összetevőkre.
Nem kell hozzá más, csak néhány agyagedény, vagy jobb híján befőttes üveg, néhány minőségi hozzávaló, és várakozási idő.
Többféle élelmiszer, szósz készülhet így. A képen látható ínycsiklandozó fermentált különlegesség a Kimchi (csípős savanyú káposzta) mely bármilyen hússal, rizzsel és friss zöldséggel garantált sikert arat. Íze utánozhatatlan, és nem utolsó sorban nagyon egészséges. A Kimchi a Health Magazine a világ öt „legegészségesebb élelmiszere” listájának egyik befutója. A indoklás szerint: gazdag vitaminokban, segíti az emésztést, és rákmegelőző hatása van. Jól hangzik! Készítsük el!
Íme a világ egyik legegészségesebb ételének receptje:
1 db káposztához, természetesen arányosan lehet növelni a mennyiséget.
HOZZÁVALÓK |
|
- Szedjük le a káposzta nagyobb leveleit, majd vágjuk ketté.
- Oldjuk negyed csésze tengeri sót egy tál meleg vízben, majd öntsük sós vizet a káposztára. Hagyjuk sózott káposztát legalább négy órán át állni.
- Az idő elteltével öblítsük le a káposztát, ezzel eltávolítva a felesleges sót, majd tegyük egy nagy tálba.
- Keverjünk össze egy negyed csésze finom piros chili paprika pelyhet meleg vízzel, óvatosan keverjük egy kanállal, és a chili pasztát tegyük a káposztára.
- Adjuk hozzá a darált fokhagymát, darált gyömbért, a zöldhagymát és a halmártást.
- Jöhet a darált vöröshagyma, alma, körte egy pohár vízzel elegyítve, ez lesz a természetes édesítőszere a káposztának.
- Egyenletesen oszlasd el a káposztán a hozzávalókat, különösen a chilire ügyelj.
- Tegyük egy nagy üvegbe, a leszedett leveleivel kezdjük, és jól nyomkodjuk le.
- A tálban maradt fűszeres folyadékot is öntsük rá.
- Az üveg tetejétől minimum 2 cm helynek kell maradnia! Szorosan kössük le a tetejét, és mehet pihenni. Állítólag akkor a legfinomabb, ha 6 hónapot szobahőmérsékleten tölt. Kíváncsiak hamarabb is megkóstolhatják.
- Ha megkezdted, tartsd hűtőben. Így is folytatódik az érése, egy hónapig minimum eláll felbontás után is!
Kipróbálnál esetleg valami mást is Dél-Koreából? Itt egy receptgyűjtemény, nézz körül! Változtass, próbáld ki, élj egészségesebben!
Be the first to comment